Logg 11, 2005-10-01

05-09-26
Idag cyklar jag in till Pollensa, samhället ligger 6 km från hamnen. Därifrån går det en vandringsled upp till Puig de Maria. Det är en gammal borg som ligger högt uppe på toppen av ett berg. Berget är 400 m högt så det är jobbigt att i värmen ta sig upp till toppen.
Väl uppe så är belöningen en vidunderlig utsikt över norra Mallorca. Man ser tydligt hela Pollensaviken och i söder ses också Alcudiaviken. Efter att ha tillbringat nästan en timme med att titta på utsikten tar jag mig ner till min cykel för återfärd till Unicorn. Gissa om det smakar bra med en kall öl när jag kommer tillbaka.

05-09-27
Jag har nu varit så länge i hamnen att jag så smått börjat lära känna en del andra besättningar. Det visar sig att det förutom Unicorn ligger ytterligare tre båtar här som är på väg till Barcelona för att tillbringa vintern där. Det har också spridit sig ett rykte att jag skulle vara datakunninig. Därför har jag fått springa runt till flera av båtarna och hjälpa till med diverse datakrångel och installationer.

05-09-29
Idag har jag cyklat ut mot Formentor som är Mallorcas nordöstra hörn. Men jag cyklar inte så långt ut som Cap Formentor utan jag fortsätter upp på en topp dit vägen snirklar sig i serpentiner. Vägen är smal och stupen branta, det är definitivt ingen väg för dem som är höjdrädda. Det är mycket brant och långa avsnitt är det inte möjligt att cykla uppför utan det blir till att leda cykeln uppåt. Även på denna topp fås en riklig belöning när man väl tagit sig upp. En fantastisk utsikt och i fjärran skymtar man också Menorca.
Nedåt går det i en farlig fart, det gäller att dock att ta det lugnt och hålla hårt i bromshandtagen annars är det omöjligt att klara de tvära kurvorna.

När jag kommer tillbaka till Puerto Pollensa pågår marknad på torget. Jag stannar och går runt och kikar lite på det hela. Som vanligt går det att köpa allt från dåliga kopior på Rolexklockor till bättre och sämre kopior på märkeskläder. Det finns också en stor del på marknaden där det säljs grönsaker, ost, kött och andra lokalt producerade livsmedel.

När jag kommer tillbaka sitter det en lapp med ett båtnamn klistrat vid min kajplats. Det visar sig att flera av platserna vid kajen är reserverade för vinterliggare från och med 1 okt.
Det betyder att jag inte ligga kvar utan måste flytta på mig.

05-09-30
Som tur är skall den engelska båt som ligger bredvid mig gå idag. Deras plats är inte reserverad utan så fort de lämnar hamnen kan jag enkelt dra båten ett steg åt sidan och inta deras plats. Jag behöver inte ens starta motorn, till och med landstömskabeln sitter i under operationen.
På eftermiddagen får jag nya grannar på ena sidan. Det är en 48 fots Fairline med ett gäng partyglada engelsmän ombord. Deras första fråga är inte om det är OK att lägga sig här eller om fendrarna sitter bra eller något annat praktiskt, utan frågan lyder - Har du is ?
De har slut på isen till nästa omgång Gin o Tonic. Tyvärr måste jag meddela att någon is har jag inte.
Strax efter att de lagt till kommer två tjejer som hör till motorbåten inåkande på varsin vattenskoter. Fairlinen är så hög att de kan ta sig ombord utan jag får hjälpa dem upp på Unicorn i stället. Därifrån kan de sedan ta sig upp på sin egen båt.
Det har nog varit ganska mycket party under dagen för besättningen tappar snart sugen och det blir märkligt lugnt ombord.

På kvällen blir jag bjuden på middag ombord på en amerikansk båt som också är på väg till Barcelona. Detta som tack för hjälpen för att jag fixat deras dator så den nu fungerar som de önskar. Det blir en mycket trevlig kväll som vara till ganska sent.

05-10-01
Idag skall jag cykla ner till Alcudia. I helgen pågår en stor mat och vinmässa och det finns möjlighet att få provsmaka både det ena och andra.
Hur det var får rapporteras i nästa logg.

Allt väl här i Pollensa
Håkan

Nästa logg
Till topp