Logg 14, 2005-12-17

Hej igen,
Här kommer ännu en rapport från Unicorn i Barcelona.

Vi har fått fint sällskap här i marinan. Det är en båt som heter Athena. Det är världens största privatägda segelyacht. Den är 95 m lång och ser enorm ut. Hon ligger bara 50 m från vår plats så vi har rikliga tillfällen att studera båten närmare.
Athena ägs av Jim Clarke grundaren av Netscape och Silicon Graphics.
Ombord är allt styrt och kontrollerat av datorer. Det finns t.ex. 2600 alarmsensorer för att hålla koll på allting. Det finns mer än 100 hydrauliska motorer för att manövrera segel och annat ombord.
För att förse allt detta med elkraft finns 2 generatorer på vardera 290 kW.
Besättningen består av 22 personer.

Athena1.JPG (110636 byte)     Athena2.JPG (115270 byte)  Athena

För två dagar sedan var jag nere och dök under båten. Hitintills så har jag en gång /månad varit nere och gjort rent propellern från 
beväxning som annars uppstår. Denna gång såg jag att zinkanoden som som skyddar bl.a. motor och propeller mot korrosion var ganska
illa åtgången. Det vill säga den har gjort sitt jobb, den förbrukas i stället för att någon betydligt mer värdefull del korroderar.
Anoden är en bit zink som sitter fastskruvad kring propelleraxeln. 
Det var bara till att börja byta till en ny zinkanod. Eftersom jag inte har någon dykutrustning förutom cyklop och snorkel så blir det ganska ansträngande att jobba under vattnet. Man orkar inte hålla andan och jobba samtidigt under någon längre period. Ju längre man håller på ju kortare tid orkar man vara nere under vattnet varje vända. Först måste den gamla anoden skruvas loss. Sedan skall propelleraxeln rengöras så att det blir god kontakt mellan axel och anod. Sist men inte minst så skall den nya anoden skruvas fast. De verktyg som jag använder måste bindas fast i tampar kring handlederna eftersom det annars är lätt tappa dem. Efter mycket besvär lyckades jag efter ca. 45 min. i och under vattnet få den nya anoden på plats. Då var jag rejält nedkyld. Jag har en våtdräkt som jag använder, men vattnet håller inte mer än 14 grader så trots dräkten blir det snart ordentligt kallt. 
Efteråt stod jag en lång stund i den varma duschen för att tina upp kroppen igen.

Vi går nu på komvux här i Barcelona. 3 ggr /vecka promenerar vi till skolan för ett 3 timmar långt pass med spanska. Vi är 6 "cruisers" från marinan och 6 invandrare från olika länder i världen som efter bästa förmåga försöker lära oss spanska.
Anna-Karin och jag fick hoppa in i kursen när den redan hade hållit på några veckor och det har därför varit mycket jobb med att komma i fatt de andra. Innan vi fick börja var vi tvungna att genomgå ett test som visade att kunde lite spanska och att vi skulle kunna klara av utbildningen. Som tur var klarade vi båda testet och fick lov att starta utbildningen..
Läraren är mycket bra och professionell. Allt sker på spanska så det är inte alltid så lätt att hänga med. Vi kan dock ställa frågor på engelska, även om det inte är omtyckt. Svaret kommer emellertid alltid på spanska.
Eftersom vi är EU medborgare så är utbildningen gratis för oss. Det enda vi behöver betala är böckerna som vi använder.

I veckan som gick hade vi terminsavslutning så nu är det jullov. Till avslutningen hade vår lärare Esther tagit med typiskt julgodis från denna del av landet. Inte nog med det, hon hade också med ett par flaskor Cava som hon bjöd på tillsammans med sötsakerna.
Inte konstigt att stämningen efter tag blev hög och spanskan flöt bättre och bättre.
Det måste vi säga, inte illa när läraren bjuder sina elever på en sådan fest.

För er som inte redan vet det så är Cava egentligen samma sak som Champagne. Men får inte kallas vid detta namn eftersom det inte kommer från regionen Champagne i Frankrike

Det känns väldigt roligt att det nu går att klara sig bättre och bättre med våra nyvunna språkkunskaper i vårt dagliga liv här i Barcelona. 

Häromveckan hade vi gäster ombord. Det var Anna-Karins kusin Maria med make Jim som besökte oss under 5 dagar. Vi hade mycket trevligt tillsammans och vi fick tillfälle att visa gästerna runt i staden. De hade lyckats pricka in den helg då alla museer är gratis så vi passade på att klämma in bl.a. Picassomuséet.

M&J.JPG (105975 byte)

För att det skall bli julstämning här i marinan har de flesta båtarna som är bebodda hängt upp någon form av julbelysning. Det ser väldigt trevligt ut när man närmar sig marinan och ser alla juldekorerade båtar. Vi har ljusslingor från akter och för som går upp till masttoppen det ser mycket effektfullt ut och Unicorn syns på långt håll. Ledningen i marinan har utlyst en tävling och den båt som röstas fram som bäst juldekorerad vinner en låda Cava.
Vi kommer dock inte att ha någon chans på Cavalådan eftersom våra amerikanska vänner Cindy och Bob är i en klass för sig när det gäller att dekorera sin båt. På typiskt amerikanskt manér så har de klätt i stort sett varje möjlig yta på båten med ljus. Skall försöka återkomma med en bild senare.

Barcelona sjuder också av liv med en julkommers som inte står någon annan storstad efter. I kväll skall vi lyssna på Händels Messias i St. Maria del Mar. Det är en av de äldsta kyrkorna här i Barcelona och den ligger i det kända kvarteret el Born. Med det fantastiska utgångsläge vi har mitt i stan så tar det oss inte mer än 5 min till fots att komma dit.

I morgon är det dockparty som kommer att gå u julens tecken. Alla deltagare skall ta med sig en rätt typisk för deras julfirande. Vi tror att det för vår del blir Janssons Frestelse. Den är enkel att göra och ta med sig. Vi har inte riktigt bestämt oss än, sill vore kanske mer traditionsenligt. Men då går det mesta av sillförrådet åt och det vill vi inte skall ta slut allt på en gång.

Vi kommer att fira vår första jul ombord men vi kommer inte att lida brist på något som hör en typisk svensk jul till. Anna-Karins föräldrar Ulla och Knut kommer och besöker oss över julen och de har tar med sig de saker som vi gärna ser på vårt julbord.
Vi saknar egentligen inget här men några goda sillinläggningar, sillsallad och lite hemlagad julkorv ser vi gärna på julbordet. En sak till som inte finns i Spanien är salt lakrits. För alla som besöker oss är det obligatoriskt att ta med några påsar salta piratpengar.

Julkort 2005(2).JPG (51059 byte)

Vi önskar er alla
GOD JUL
och
ETT GOTT NYTT ÅR

Håkan och Anna-Karin

Till topp

Nästa logg