Logg 3. 2005-08-07

05-08-01
Idag flyttar vi ut från marinan i Portoferraio eftersom de vill ha 35 €/ natt. Vi lägger oss i stället på svaj strax utanför och för ta jollen när vi vill in till land.
Intill oss i marinan hade vi en Bavaria 40 med ett Schweiziskt par ombord. De såg lite molokna ut och när vi pratade med dem visade sig att vid en lite tuffare segling hade deras septiktank rämnat mitt itu och allt innehåll spridit sig till alla skrymslen och vrår i båten.
Nu höll de på med stor sanering av hela båten. Vi är glada för att vi har en septiktank i rostfritt stål i stället för en plast som de på Bavarian hade.

Jag lyckas idag leta upp ett företag som kan fylla vår stora 11kg gasolflaska som vi släpat på tom de senaste två åren. Det kostar endast 24 € för en fyllning vilket skall jämföras med 20 € för en 3 kg flaska med campinggas.
Gubbarna på gasanläggningen kan inte ett ord engelska så det tar ett tag innan jag lyckas förklara vad jag vill.

05-08-03
Kvar i Portoferraio. Idag storhandlar vi mat. Det finns ett jättestort Coop bara 50 m från där det går att lägga till med jollen. Vilken lycka att slippa bära det inköpta långa sträckor vilket annars inte är ovanligt.

Vi hinner också titta på den gamla "La Luna Rossa" den båt Italien använde i den senaste Americas Cup tävlingen på Nya Zeeland. Den ligger upplagd här och Portoferraio är italienarnas hemmabas inför Americas Cup. Nu har de emellertid redan försvunnit till Spanien och Valentia där nästa utmaning skall äga rum 2007 detta eftersom Alinghi från Schweiz vann förra gången och i Schweiz finns ju som bekant inga bra seglingsvatten.

05-08-04
Idag seglar vi till Porto Azurro på Elbas östra kust. Det blir mest motorsegling eftersom vinden är svag. Vi ankrar i viken utanför tillsammans med oräkneliga andra båtar. Det blir ganska tätt mellan båtarna och vi är tvungna att jaga bort en Belgisk båt som ankrat alldeles för nära och är en hårsmån från att krocka med oss. Belgarna blir sura och menar att det inte är deras fel, men det är ingen diskussion vi ankrade först och de släppte sitt ankare för nära så de blir tvungna att flytta på sig.

05-08-05
Vi bestämmer oss för att segla till Korsika. Väderprognosen lovar idag NO med styrka 4-5 (Beaufort). Det är perfekt för överseglingen som är ca. 50 Nm lång. Kommande dagar skall vindarna bli svaga så vi vill passa på att utnyttja den fina vinden. Vi hinner segla knappt en timme innan vinden dör ut och vi blir tvungna att starta motorn. Efter en stund kan vi stänga av och sedan segla i en mycket svag bris. Av den utlovade vinden syntes inte mycket till. Fram mot kvällen dör den ut och de två sista timmarna för vi gå för motorn in mot Campoloro, eller Port de Taverna som hamnen heter. Vi kommer fram först kl 23 och då är det kolmörkt. Fyrbelysningen av hamn och hamnpirar stämmer inte all med vårt sjökort eller pilotbok men med hjälp av radar och sjökort i datorn hittar vi ändå in. Allt är stängt och vi lägger oss vid ett ledigt stycke kaj som vi hittar. Natten är mycket lugn.
På morgonen promenerar Anna-Karin till bageriet för en baguette och croissanter och väl tillbaka med dessa så kastar vi loss för en tidig avsegling.

Första två timmarna blir för motor med sedan kommer vinden och vi kan börja segla. Vinden ökar hela tiden och vi blir tvungna att reva storen och rulla in ett par varv på genuan. Till slut är vinden uppe 12-14 m/s och tyvärr vrider den så det blir rakt emot oss.
Det blir tuff kryss med vatten som sköljer över oss i den kort och krabba sjön. När vi kommit i höjd med Golfe de Pinarellu strax norr om Porto Vecchio tröttnar vi och går i stället in i viken och ankrar. Det blåser ordentligt med det är sandbotten och ankaret greppar bra. Jag dyker ner till det och tittar att det grävt ner sig ordentligt.
Vi hinner knappt gå och lägga oss på kvällen innan vinden dör helt och hållet och det blir alldeles lugnt, nu kan vi sova gott. Tror vi ja, i stället kommer den in en stilla dyning som får båten att rulla hysteriskt från sida till sida. Detta är ett typiskt fenomen när det är vindstilla. Bättre med lite vind så att båtens för hålls mot eventuella vågor. Efter ett tag blir det bättre och vi somnar gott.

Allt väl ombord.

Till topp
Nästa logg