Logg 6 2005-08-28

05-08-25
Vi ligger och väntar i Cala Volpe på att den envisa västvinden skall avta och ändra riktning. Den har nu hållit i sig sedan i söndags, i dag är det torsdag. Vinden är också ganska stark och hastigheten pendlar mellan 10-15 m/s. Man kan dock vänta på sämre ställen, 100 m framför oss har vi en fantastiskt fin sandstrand. Vi tar då och då jollen in till land för att promenera och få röra på benen. Eftersom vi inte har någon brådska väntar vi ut blåsvädret här. Ankaret har dessutom mycket gott fäste i botten och Unicorn ligger säkert fast även i de kraftigaste byarna.

I går hände en sak som däremot inte var så trevlig, det blev stopp i vår toalett. Vi som har nyss bytt till en ny. Det var bara att dra på sig de långa gummihandskarna och börja montera isär pumpen. Allt såg bra ut här och jag kunde inte finna något som skulle tyda på ett stopp så det var bara att söka vidare.
Nästa del i systemet är den slang som går från toalett till septiktanken. Inte heller här verkade finnas något hinder, men fungerade gjorde det fortfarande inte.
Sista möjliga del där det sättas igen är det rör som går upp till toppen av septiktanken, och den som söker han finner.
Detta rör var helt igensatt av kristaller. Vi spolar ju toaletten med saltvatten och tillsammans med urin bildas då kristaller som gärna sätter igen systemet.
Man kan råda bot på detta genom att lösa kristallerna med någon syra, vi brukar regelbundet hälla en skvätt ättiksyra i toaletten för att hålla problemet borta.
Men nu stod vi alltså inför fullbordat faktum på något sätt måste detta åtgärdas. Lösningen blev att med 2 st. hoppsatta bågfilsblad "såga" bort alla kristaller från det igensatta röret.
Det låter kanske som en smidig operation men jag kan lova att så var det inte. Det är trångt och svårt att komma åt. Det är smutsigt och söligt när sörjan kommer ut, och framför allt så luktar det SKIT.
Det tog hela dagen att få ordning på det hela och sedan sanera utrymmena från all sörja och allt skräp som operationen hade åstadkommit.
Inte minst blev det en stor sanering av oss själva efter avklarad reparation.

05-08-28
Vi ligger för ankare i Cabo Testa på Sardiniens norra spets och väntar på ostliga vindar för översegling till Menorca. Dessa är utlovade tills i morgon.

Vi stannade häromdagen till i Maddalena för att tanka diesel, vatten samt handla mat eftersom förråden var på upphällningen. Medan vi var borta lyckades en charterbåt fastna i vårt mantåg och skavde bort en bit av den plast som täcker mantågswiren. Givetvis sa de ingenting om detta och när jag själv upptäckte det och frågade vad som hänt var det ingen som märkt något.
Jag blev förbannad och krävde att få tala med kaptenen ombord som inte var närvarande just då. Efter många om och men spårades han upp samt en ansvarig för uthyrningsföretaget.
Nu var skadan inte så stor men det är omöjligt att åstadkomma den utan att det märks.

Vi krävde ersättning för att kunna byta den skadade wiren. Ansvarig uthyrare och kaptenen på båten förde en intensiv diskussion på Italienska av vilken vi inte förstod så mycket.
Det hela slutade i alla fall med den ansvarige från hyrfirman betalade det belopp vi krävde och bad om ursäkt.
Efter vi hade lämnat hamnen lagade jag skadan med en bit krympslang och den går nästan inte att upptäcka längre.
Man säger ofta om Medelhavet att antingen blåser det för mycket eller så inget alls. Den här sommaren har vi haft vind hela tiden. Ofta har det blåst ganska kraftigt och de tillfällen då det varit lugnt är lätt räknade. Det verkar också som om det är väldigt svårt att förutsäga hur det skall blåsa. Ofta lyssnar vi på både franska och italienska rapporter och inte sällan har de helt motsatta besked om vindriktning och styrka. Jag vet inte men det verkar som att vi litar mer på de franska prognoserna som verkar vara ha större träffsäkerhet.
Att förutsäga vindarna för en längre tidsperiod verkar vara näst intill omöjligt och det gäller att hela tiden uppdatera sig med färska rapporter.
Vi skall inte tala om gribfiler som vi hämtar ner, de går överhuvudtaget inte att lita på. Förutom när det blåser Mistral, men den är ju näst intill omöjlig att felprognostisera.
Hur som helst så går det att leva med även om vi stundtals är ganska frustrerade när inga prognoser stämmer.

Anna-Karin vill nu snarast komma till Mahon, Menorca för att kunna köpa nytt akvarellpapper i den välsorterade konstbutik som finns där. Produktionstakten är hög och hittills är ca. 55 st. större och mindre alster producerade. Det räcker snart till en utställning.
Hela Unicorn liknar ibland mer målarverkstad än segelbåt.

Vi hoppas i alla fall på de ostliga vindar som nu är utlovade, och då kommer nästa rapport från Balearerna.

Hälsningar
Håkan och Anna-Karin

Till topp

Nästa logg