Logg 9 2005-09-18

05-09-11
Idag seglar vi vidare norr ut hamnar till slut i en djupt inskuren vik som heter Addaya. Först har vi under dagen besökt en antal "Calas" med det där underbara turkosa vattnet för att bada och snorkla. Ingen av dessa vikar lämpar sig emellertid för övernattning men det gör Addaya. Nästan lite för bra visar det sig eftersom det finns så många fasta bojar i viken att det är svårt att hitta en bra plats att släppa ankaret. Till slut fäller vi det bredvid en annan svensk båt som ligger på boj och verkar vara obebodd. Jag känner igen namnet och det visar vara en klubbfrände från OSK. Vi kollar i matrikeln och skickar ett SMS till ägaren om att allt ser OK ut med båten. Några minuter senare får vi ett tacksamt svar tillbaka från ägaren som är hemma i Sverige över sommaren.

05-09-12
Vi seglar söder ut igen för prognosen visar nordliga vindar och vi vill gärna besöka några av de fina vikar som finns på Menorcas södra sida. Målet för dagen är Cala Covas. Det är skralt med vinden och vi får mest köra motor trots ihärdiga försök att segla.
Vi har tur när vi kommer till Covas, där ligger bara en båt och den bästa platsen är ledig. Vi fäller ankaret och backar sedan upp mot land och gör fast oss med en lång tamp in till klipporna. Det är en mäktig plats att besöka. Med höga klippor som omger oss på tre sidor och en smal öppning ut mot havet.
I Covas finns många grottor som är uthuggna i berget, de har använts som gravplatser under järn och bronsåldern. Man har hittat rikliga fynd och lämningar som nu finns att se på Menorcamuseet i Mahon. Vi var där häromveckan och såg mycket av dessa lämningar.
Det finns också många naturliga grottor längs kustlinjen och med jollen åker vi på grottexkursion. En del är stora och det går att med jollen köra en bra bit i berget. Anna-Karin gillar inte när jag kör för långt in i mörkret, hon tycket det är lite otäckt. Det är bara hälften så otäckt om man tar av solglasögonen för då ser man ganska bra efter en liten stund.

05-09-13
Fin segelvind för att ta sig en bit väster ut. Vi lägger oss idag i Cala Mitjana, ännu en av dessa vikar med turkosblått vatten och en fin sandstrand. Det enda som saknas är några palmer. I Cala Mitjana växer det i stället gott om barrträd. Också här gör vi långa utfärder med jollen för att utforska grottor.

05-09-14
Väderrapporten säger att vinden skall vrida mot väst senare i veckan, därför hissar vi segel och sätter kurs mot Pollensa på Mallorca. Det blir fin segling hela dagen, visserligen har vinden redan börjat vrida emot men vi kan hålla direkt mot Pollensa utan att behöva "pina".
Precis lagom med vind har vi och Unicorn seglar på med 6-7 knop hela dagen. Vid 6-tiden är vi framme och lägger oss vid en boj i Cala Formentor.

05-09-15
Vi ankrar utanför Puerto Pollensa för att kolla möjligheterna att härifrån ta sig till flygplatsen i Palma. Anna-Karin flyger till Sverige om ett par dagar och det visar sig vara lätt att med buss ta sig till flygplatsen härifrån. De två veckor som Anna-Karin är borta tänker jag spendera vid "Moll Transit" inne i hamnen. Eftersom det just blivit lågsäsong så kostar det endast 4 euro /dygn exkl. el och vatten vid den kommunala kajen.
Vi tror att hamnkaptenen räknat fel och missat en nolla eftersom vi pratat med en annan båtägare som ligger vid kajen och han har betalat i storleksordningen 40 euro/dygn.
Vi har sådan tur att just 15 september inträder lågsäsongen och priserna sänks drastiskt.

09-05-16
Vi går in och tar en plats vid "Moll Transit" eftersom kulingvarning är utfärdad och platserna vid kajen risker att ta slut ganska snabbt då. Natten är helt stilla och kvav men tidigt på morgonen börjar det att regna. Först lugnt och försiktigt men efter en timme så vräker det ner och sedan kommer också vinden.
Oss gör det ingen ting för vi har en bra plats och ligger tryggt och säkert förtöjda vid kajen.
Det fortsätter att regna och blåsa hela dagen och vi ägnar den åt att läsa och titta på DVD-filmer.

Till topp

Nästa logg