Påsk i Toulon (2005)

På väg ner till Toulon stannade vi och övernattade i den vackra byn Riquewihr mitt i Alsace vindistrikt. Detta efter tips av våra vänner Pia och Pege från JRSK.

Eftersom bilen var fullpackad med utrustning ville vi gärna parkera så säkert som möjligt, helst i ett garage. Hotellägaren på "Hotel Saint Nicolas" erbjöd sig snabbt en plats i hans eget privata garage.
Där stod också en Peugeot från 1932 parkerad, en riktig veteran som var i helt perfekt skick.
I denna 73 år gamla bil blev körda tillbaka till hotellet eftersom garaget låg en bit bort.
Under denna korta resa stannade vi till vid Monsieurs favoritvinkällare för ett glas vin. Vi blev då tillfrågade om vi möjligen var intresserade i att dinera med herrskapet senare under kvällen. Eftersom Monsieurs egen restaurang inte var öppen för säsongen ännu kunde vi tyvärr ej inta vår kvällsmåltid där. Och eftersom övriga inrättningar i Riquewihr endast kunde erbjuda så kallat turistkök så var de ej att rekommendera.

Vi var naturligtvis inte sena att tacka ja till detta erbjudande och en stund senare bänkade vi oss alla fyra i Peugeoten för avfärd till grannbyn där det alltid fanns ett bord reserverat på bästa restaurangen, ja förutom då Monsieurs egen, men den var ju inte öppen än.

Omgående blev vi informerade om att eftersom vi var gäster så skulle Monsieurs stå för förplägnaden under kvällen. Middagen började med ett glas Champagne som aperitif. Till förrätten som bestod av både gratinerade sniglar och gåslever drack vi den mest fantastiska Gewurztraminer jag någonsin smakat. Huvudrättens Pinot Noir gick inte heller av för hackor. Köket är annars mycket likt det tyska med ganska kraftig rustik husmanskost.

Språket i denna del av Frankrike är värt ett speciellt kapitel. Eftersom Alsace ligger nära den del av Tyskland som kallas Schwaben är det lokala språket mycket likt den tyska som kallas Schäbisch. Satsmelodin är också mer tysk än fransk. Själv har jag under många år jobbat med en leverantör som har säte i Baden-Baden och därigenom lärt mig förstå en del av denna Schwäbiska och kunde faktiskt förstå mycket av den lokala dialekten. Vårt värdpar talade också helt vanlig franska och vanlig tyska och konversationen under kvällen fördes på omväxlande franska från Anna-Karin och jag själv talandes tyska även om jag blev lite pikad för mitt inslag av Nürnbergdialekt.

Mätta och belåtna efter en mycket lyckad kväll återvände vi till vårt hotell för en god natts sömn.

Dagen efter körde vi den återstående sträckan ner Toulon. Unicorn låg precis som när Anna-Karin var förbi i november och tittade till. Inget vatten i båten och allt såg bra ut.
Vi tycker att det är något jobbigt att bo ombord när båten står på land det blir många vändor på stegen upp och ned. Dessutom är det rörigt ombord med alla prylar som ligger stuvade inne i båten och som normalt förvaras på andra ställen. Allt från utombordmotor, segelsäckar, cyklar, fendrar, livflotte m.m.

Vi fick gjort det mesta vi hade tänkt oss och nu återstår polering av skrovet och bottenmålning före sjösättning.

Peugeot från 1932

Detta stävlager bytte vi med stor möda eftersom det gamla hade börjat glappa en del. Först hade vi bara tänkt byta själva instatsen men den visade sig omöjlig att få loss trots goda råd från Volvo Penta. Det slutade med att det komletta lagret med hylsa fick bytas. Anmärkningsvärt nog lyckades Volvo Penta i Toulon skaffa den behövda delan på 24 timmar. Det hade vi inte väntat oss.

Vi bytte också till en omgång nya batterier när vi ändå höll på, det känns bra att börja vår långsegling med en fräsch batteribank.
Rullgenuamekanismen fick också en genomgång med rengöring och smörjning.
Jag bytte också impeller och packbox i sjövattenpumpen. Den gamla toaletten blev utbytt och en ny är nu installerad

Nytt stävlager

Så här gick det när trucken som drar fram båtarna till sjösättning körde för nära kanten. Turligt nog blev ingen skadad. Varken människor eller båtar. Till och med trucken klarade sig undan större skador.

Trucken genom kajen

Till topp
Nästa logg