Logg 2, 2006-01-27

Det blev som vi befarade. När de tre kungarna anlände den 5 januari var vädret miserabelt. Det duggregnade och var endast 5 grader i luften dessutom blåste en snål kylig vind från norr. Trots dessa eländiga förhållanden så var 10-tusentals Barcelonabor ute för att välkomna de tre vise männen. Man hade byggt upp en stor scen med en ljudanläggning värdig en konsert på Ullevi eller motsvarande arena. Stämningen var på absolut topp och om så Spanien vinner VM-guld i fotboll så tror jag inte att det kan bli mer livat än det var nu.
TV var förståss där och allt sändes  i direktsändning. Bakom scenen fanns den största skärm jag sett uppsatt och på den kunde allt som föregick följas trots att vi stod ganska långt bak.
Kungarna kom åkandes på ett stort tremastat skepp som var eskorterat av ett par hundra åskådarbåtar som vädret till trots gett sig ut. Jublet när båten la till och kungarna med sitt följe gick i land var obeskrivligt.
På grund av det dåliga vädret så tröttnade vi efter 2 timmar och promenerade i stället hem till Unicorn och slog på vår TV i stället. Med en kopp varm glögg i handen så var vi fullt nöjda med att kunna se allt från vår varma soffa. Tyvärr har vi inga bilder eftersom vi inte tog med kameran i det dåliga vädret.

De senaste veckorna har vi haft mycket bra väder med mycket solsken. På dagarna orkar temperaturen upp till ungefär 15-16 grader och på nätterna håller det sig mellan 5-10. Ännu så länge så upplever inget större problem med fukt ombord. På morgonen har vi ibland lite imma på rutorna i "sovrummet" men annars är det inget problem. Ombord på en del andra båtar här i marinan klagas det högljutt på fuktproblemet men det verkar som båtar med enkellaminat i skrovet är betydligt mer drabbade. Vi tror att vårt sandwichskrov hjälper till med isoleringen och därför minskar problemet ombord hos oss.
Några av våra grannar har investerat i elektriska avfuktare men vi tycker inte att vi har behov av en sådan. Dels är de ganska dyra samtidigt som de är ganska skrymmande. Apparaten måste ju kunna stuvas någonstans då den inte används.

För att hålla värmen använder vi 3 st "frostvakter" på vardera 200 W. En har vi i förpiken, en finns i akterkabinen, vårt sovrum, och den sista under durken på toaletten. Trots den lilla effekten gör de underverk för klimatet ombord. Att de dessutom helt saknar rörliga delar gör de dessutom säkra att använda. Gissa om det är skönt att ha golvvärme på toaletten.

Som förstärkning brukar vi ibland starta dieselvärmaren på morgonen för att få upp en behaglig temperatur på kort tid. Jag brukar stiga upp och starta den samtidigt som jag slår på kortvågsradion för att lyssna på nyheter från Radio Sweden. Sedan kryper jag ner en stund till under täcket och lyssnar på radion medan båten värms till behaglig temperatur att inta frukosten i.

Medan vi ligger här i Barcelona och har trådlöst bredband ombord så har vi relativt bra koll på vad som händer i Sverige. Via datorn så tittar vi nästa varje dag på antingen Aktuellt eller Rapport. Vi kan dessutom se en hel del andra program vi webben om vi har lust. Vi brukar t.ex. se På spåret varje vecka och jag tycker om att se programmen från vetenskapsredaktionen.
Ibland roar vi oss också med att se någon DVD film. Det är inga problem med nya titlar eftersom vi byter skivor mellan båtarna i marinan och det finns gott om filmer som vi inte har sett tidigare.

Vi bytte i somras ut vår båtstereo till en som både kan spela Mp3 filer och som har en AUX-ingång. Det vill säga vi kan koppla datorns högtalarutgång till stereons externa ljudingång. Detta ger ett mycket bra ljud när vi tittar på film i datorn. Alternativet hade varit en uppsättning lösa extra högtalare till densamma, men det slipper vi nu och kan använda det befintliga högtalarsystemet.
En bonuseffekt är att vi också kan koppla kortvågsradion till stereon och på sätt styra ljudet från den till sittbrunnen. Fint när vi vill lyssna på Radio Sweden eller något annat uppe i sittbrunnen.

Så sakta har vi börjat fixa saker som står på vårrustningslistan, mer om detta i nästa logg.

Håkan & Anna-Karin

Till topp

Nästa logg