Logg 3, 2006-02-02

Det har varit oväder i Barcelona och inte bara just här utan det har varit oväder i stora delar av Spanien.
Det har regnat så hela stan har varit översvämmad, jag trodde aldrig att det var möjligt att det kunde regna som det gjort de senaste dagarna. När det regnar så mycket så klara inte dagvattensystemet av att hantera allt regnvatten utan allt svämmar över. Jag vet inte exakt hur systemet här i stan fungerar men under förhållanden som har rått så verkar det som om avloppssystemet svämmar över. Det innebär att vattnet i marinan är minst sagt förorenat. Allt möjligt skräp flyter omkring, och illa luktar det. Annars brukar vattnet vara mycket rent och fint trots att vi befinner oss i centrum på en storstad. Till marinans försvar så måste sägas att de inte kan göra mycket åt situationen men så fort regnet har upphört så ger se sig ut med en specialkonstruerad båt för att rensa upp skräpet.

Det har dessutom varit kallt bara omkring 3 grader C. Under dessa dagar har Ebersprächern fått visa vad den går för. Utan ordentlig värme ombord under sådana vidriga förhållanden så blir det fuktigt ombord. Men med hjälp av dieselvärmaren har det varit behagligt och varmt inomhus i Unicorn. I stora delar av Spanien har nederbörden kommit som snö, vilket naturligtvis orsakat stort kaos. Ingen människa i Spanien har ju en aning om hur man handskas med sådana förhållanden på vägarna. 

Det har inte blåst så mycket mer än kuling kanske, i alla fall inga anmärkningsvärda vindar här i Barcelona.
Däremot så har det varit vågor och sjögång som saknar motstycke till något jag tidigare sett.
Vågberg så enorma så att det inte går att beskriva. Som tur är ligger Marina Port Vell så skyddad inne i stan så ingenting har märkts här inne.
Skadorna på stranden är dess då större. Titta på bifogade bilder.

Trädäck.JPG (74849 byte)  Här fortsatte förut trädäcket och utanför fanns en 100 m bred sandstrand.

Strand.JPG (103856 byte) En fantastisk sandstrand är bara borta.

Barcelonas stolthet.JPG (79810 byte) Barcelonas stolthet är bortspolad.

För två dagar sedan försökte en Nauticat 33 ta sig från Marina Port Vell till Port Olympic. De skulle lyfta båten för att installera en bogpropeller. Resan är kort bara 1 sjömil. Det var dock helt omöjligt, rent ut sagt farligt, att ta sig ut från vår marina för att ta sig den korta biten över öppet vatten in till Port Olympic. Se på bilderna hur inloppet till Olympiahamnen har rasat. Och som sagt har det inte blåst så farligt utan vad som orsakat skadorna är vågorna som rullat in.

Olympic.JPG (75714 byte) Inloppet till Port Olympic är raserat.

Stenblock.JPG (73271 byte) Det är inga små stenblock som rasat. Fyren lutar 45 grader.

Som lök på laxen drabbades jag dessutom av en elakartad förkylning som mer eller mindre har däckat mig under två veckor. Eftersom "doktor" Anna-Karin säger att det är förbjudet att röra penicillinförrådet för en förkylning så har jag låtit bli detsamma och endast använt Alvedon och nässpray för att lindra eländet.

Vädret är dock mycket ombytligt lika dåligt som de varit för ett par sedan, lika bra är det just nu. Idag är det 21 grader C, alltså inte i solen utan i skuggan. Har idag suttit ute i sittbrunnen i bara shorts och t-shirt och svalkat mig med en kall öl. 

Jag är nu ensam ombord eftersom Anna-Karin åkt till Sverige för att driva ett projekt för det företag som hon tidigare arbetet för. De tjatade och tjatade och för varje omgång så blev villkoren bara bättre och bättre och så till slut i ett svagt ögonblick i höstas så tackade Anna-Karin ja till att åka till Sverige och jobba under 2 månader. Jag hoppas nu bara att det räcker med två månader för att ta projektet i hamn, men jag är tveksam. Det brukar alltid bli diverse förseningar och fördröjningar så vi får se vad som händer. Projektet består i att ta hand om marknadsföringen för en kollektion festkläder designade av Lars Wallin. Kanske inte säger något om man inte är i branschen, men är man det så förstår all att det är ett uppdrag svårt att säga nej till.

Det är på inget sätt något problem för mig att fylla dagarna med intressant innehåll. Båtunderhåll och förbättringar tar sin tid och jag hjälper även många av de andra besättningarna här i marinan med diverse dataproblem och installationer. Det gör att jag sällan behöver laga mat ombord, det finns alltid någon som har något litet databekymmer och som tack för hjälpen vill bjuda på middag. Ett alldeles utmärkt arrangemang tycker jag.

Saludos de Barcelona
Håkan

Till topp

Nästa logg