Logg 7, 2006-04-12

I förra veckan gav vår gamla varmvattenberedare upp. Det visade sig genom att jordfelsbrytaren bröt strömmen till båten hela tiden. Ena gången var det brytaren i båten och nästa gång så var det den i strömstolpen på bryggan.
Genom att koppla bort förbrukare efter förbrukare kunde jag ganska snart lokalisera felet till varmvattenberedaren. Jag kopplade då bort jordledningen och mätte mellan nollan och jord på beredaren och så kunde felet enkelt lokaliseras till beredarens el-patron.

Att montera ur el-patronen var däremot inte enkelt. För att kunna göra det måste hela beredaren monteras ur så att den blir åtkomlig. Det innebär naturligtvis också att den måste tömmas, både på färskvattnet och dessutom måste kretsen med vatten från motorn kopplas loss och tömmas. Motorvattnet är ju den slinga som värmer vattnet då vi inte har tillgång till landström.
Bara denna operation tog nästan en hel dag i anspråk. När väl beredaren låg på bryggan gick det med hjälp av två stora rörtänger lossa el-patronen och ta ut densamma. Man kunde tydligt se att det fanns ett hål på elementet där strömmen kunde läcka över till det rostfria stålhöljet. Att hitta ett reservelement här i Barcelona visade sig vara helt omöjligt.
Den gamla tankens säkerhetsventil hade under en längre tid stått och läckt lite vatten och trots att jag tagit isär den åtskilliga gånger så ville den inte bli tät. Det medförde att tryckvattenpumpen startade i tid och otid för att kompensera för tryckförlusten över denna ventil. Det faktum att isoleringen av gamla tanken var minst sagt mycket bristfällig gjorde att vi beslutade oss för att investera i en ny komplett varmvattenberedare.

Eftersom det är ont om plats i utrymmet där beredaren är placerad vidtog en stor marknadsundersökning via internet för att fastställa vilken tank som skulle kunna passa. Jag ägnade en hel dag åt att tillverka mallar på olika tankalternativ för att fastställa vilken som skulle få plats i det tillgängliga utrymmet.
Det visade sig att Isotemps 24 L tank var den som skulle passa bäst. Att den fick högsta betyg i ett test som jag hittade på nätet gjorde ju inte heller saken sämre. Problemet var bara att ingen av tillbehörsaffärerna sålde någon sådan här i Barcelona. Hjertmans i Sverige hade just nu rabatterbjudande på just denna beredaren så det blev för Anna-Karin att sista minuten före hennes återkomst att åka ner till Hjertmans och inhandla 1 st. varmvattenberedare att ta med sig ner till Barcelona.

Man kan kanske tycka att varmvatten är en lyx som man skulle kunna klara sig utan på en båt men det tycker inte vi. När man bor ombord så vill vi gärna ha ett visst mått av komfort och inte leva som om det vore en ständigt pågående campingsemester, vilket det ibland ändå kan likna.
Hur som helst hade Anna-Karin med sig den nya beredaren när hon kom igår och jag startade genast inmonteringen och så här ser det ut när det hela är färdigt.

VV-beredare.JPG (57891 byte) Nya varmvattenberedaren

Gammal beredare.JPG (71642 byte) Gammal beredare

Trasigt element.JPG (77904 byte) Trasig el-patron

Nu är besättningen fulltalig igen och vi räknar med att ganska snart kapa förtöjningarna här i Barcelona. Anna-Karin är ganska trött efter att ha jobbat mycket sista tiden och hon vill gärna stanna här ett tag och få lite nya krafter. Vi räknar med att bli kvar här i ytterliggare ca. 2 veckor innan vi seglar söderut mot Balearerna. Den 22 april skall vi på åka med en grupp bryggvänner till en by i bergen en bit väster om stan för att inta en Katalansk middag. Restaurangen heter Vinyanova  www.vinyanova.com  och serverar en typisk Katalansk meny och vi har hört att det skall var mycket speciellt och läckert.

Hälsningar

Håkan och Anna-Karin

Till topp

Nästa logg