Logg 10, 2005-09-25

I veckan som gått så har det inte hänt så mycket. Anna-Karin åkte till Sverige i tisdags och kommer tillbaka om 2 veckor. Under tiden ligger jag här vid "Moll Transit" i Pollensa och väntar. Fast jag har inte precis varit sysslolös, alla med egen båt vet att det finns alltid mycket att fixa med och underhålla. Jag har t.ex. byggt om kylkretsen till motorn. Den vacuumventil som skyddar mot att saltvatten kan fylla hela motorn har ett membran med ett litet hål som skall släppa igenom luft när motorn stannas. Därmed upphävs den häverteffekt som annars uppstår då motorn sitter under vattenlinjen. Skulle detta lilla hål bli igentäppt, vilket lätt kan hända, så fungerar inte vacuumventilen och vatten kommer in.
Jag har tagit bort membranet och i stället dragit en skvallerledning till ena självlänsen i sittbrunnen. När motorn går så kommer en fin stråle vatten som syns fint i ena självlänsröret.
När motorn stoppas hörs tydligt hur luft sugs in baklänges i skvallerledningen och man vet säkert att inget vatten kommer in.

En annan sak, när vi ändå är inne på det här med vatten, är att jag dragit en dräneringsslang från varmvattenberedarens säkerhetsventil. När vi kör beredaren på 220 volt så blir vattnet väldigt varmt. Säkerhetsventilen släpper då ibland ut lite vatten. Det är helt OK och visar att densamma fungerar. Det som är irriterande är att detta vatten hamnar i kölsvinet. Jag tycker om att ha ett torrt kölsvin, där får inte finnas något vatten eller annan smuts.
Vattnet från säkerhetsventilen hamnar nu i en av ledningarna för däcksavrinning och så är detta problem ur världen.

De två senaste dagarna har jag från morgon till sen kväll jobbat med installation av den nya kortvågsradion. Det är ett stort jobb som orsakar mig mycken möda. Vid navigationsbordet får inte själva radiodelen plats utan där kan endast manöverpanelen och handmikrofonen monteras. Radiodelen är i stället monterad i förrådet bakom toaletten. Till radiodelen skall det finnas ström i grova ledningar, antennkabel, kabel till manöverpanelen, jordledning, styrkabel till antenntunern och högtalarkabel till den högtalare som också finns vid navigationsbordet.
Allt detta skall in i ett litet och trångt utrymme och sedan skall alla kablar dras lämpliga vägar. När detta är klart skall antenntunern monteras under kojbottnarna i akterkabinen så den hamnar nära jordplattan och inte så långt från akterstaget som sedan skall bli själva antennen.
Det är tur att Anna-Karin inte är ombord just nu eftersom det just för tillfället ser ut som om en orkanvind blåst inne båten.
Med kortvågsradion skall vi senare kunna hålla kontakt med omvärlden över stora avstånd.
Hur som helst så är det ett stort arbete som just nu upptar all min tid.

Idag har jag i alla fall bestämt mig för att gå en vandringsled över bergen och sedan komma ner till en orörd "Cala" på norra kusten. Jag måste ju få lite motion och hålla mig igång.

Så jag måste göra alla er som tror att långsegling är en sysslolös tillvaro besvikna, det är inte många lugna stunder utan det finns hela tiden arbete och olika projekt som pågår.

Till topp

Nästa logg