Logg 1, 2006-01-05

Här kommer det nya årets första rapport från Unicorn och vi vill passa på att önska alla läsare ett riktigt Gott Nytt 2006.

I förra loggen berättade vi om det förestående juldockpartyt som var förestående. Det hölls planenligt den 25/12 och var mycket trevligt. Alla hade tagit med sig någon julspecialitet från sitt firande. Vi hade med oss pepparkakor och till dem en röra av grönmögel och philadelphia ost. Detta var mycket uppskattat och allt gick åt som smör i solsken. På tal om solsken så hade vi gott om det under partyt. Solen sken från en klarblå himmel och termometern orkade upp till 16 grader.

Julparty pa bryggan  Julparty på bryggan

Vi hade naturligtvis redan firat på julafton 24/12 enligt svensk tradition. Det var vår första jul ombord så vi var naturligtvis lite spända på hur det skulle kännas. Vi hade fått tag i det mesta som vi tycker om på julbordet så vad det gäller mat saknades inget. Eftersom Anna-Karins föräldrar, Ulla och Knut, var på besök så hade de packat med en del julmat från Sverige som kompletterade det som vi införskaffat lokalt här i Barcelona. Det fanns allt från skinka till många olika sorters sill, sillsallad, lax, knäckebröd, julöl m.m. Det enda vi inte tänkt på var att skaffa någon lämplig snaps till sillen så det fick vi vara utan. Det gick dock utmärkt att skölja ned allt med den på IKEA inhandlade julölen.
Som avslutning på julaftonskvällen kokade vi risgrynsgröt.

Jul ombord Julbordet dukat

Efter julmat var det dags för julklappsutdelning. Det var i år ytterst sparsamt med klappar. Tydligen hade vi inte varit tillräckligt snälla. Skämt å sido så var detta precis som vi önskade. Att slippa jäkt runt och jaga julklappar till alla som ändå har allting, att själv få saker som man kanske innerst inne var speciellt glad över att få.
Ju längre julhelgen led dess då mer kände vi att detta var ett julfirande som passade oss som handen i handsken.

På nyårsafton kom våra kära vänner Agneta och Anders till oss för att tillbringa nyårshelgen tillsammans med oss. Vi började firandet med att gå till den tapasrestaurang som blivit vår favorit. Där är det trångt, stimmigt och bullrigt men framför all en härlig stämning. För att inte nämna de tapas som serveras, de bästa som går att finna i Barcelona tycker vi. Bland annat finns det en som består av tärningar av oxfilé tillsammans med lök som är riven över köttet. Eller för att inte tala om vilka potatas bravas man kan få eller baconinlindad botifarra (korv) fyllda med getost. Listan på godsaker kan göras hur lång som helst. Detta fantastiska ställe ligger inte mer än ett stenkast från marinan så det är alldeles för lätt att slinka in för något gott när man känner sig lite sugen.
Vi har till och med lärt oss att hälsa på personalen på katalanska vilket verkar vara mycket uppskattat. Att vi sedan fortsätter med beställningen på spanska verkar inte göra något, vi har i alla fall visat att vi vet att det finns en skillnad på de olika språken.

Katalanerna är mycket självständiga och markerar hela tiden att de inte utan vidare accepterar allt som kommer från huvudstaden Madrid. Katalonien är också det utan jämförelse rikaste delen av Spanien och de vet man om i regionen och utnyttjar hela tiden.

På nyårsaftonskväll hade vi bokat bord på La Fonda, en restaurang i gamla stan. Innan vi gick dit så samlades vi på Unicorn får några gemensamma drinkar då även våra vänner Marilyn och Clive från Gabbiana skulle göra oss sällskap på restaurangen.

Det gäller att vara ute i god tid om man vi få bord på något ställe på nyårsafton för det är verkligen en riktig festkväll här i Barcelona. På väg till La Fonda passerade vi många restauranger och alla hade anslag uppe om att de var fullbokade.
Kvällen på La Fonda blev mycket lyckad även om kvaliteten på maten kanske blev något lidande på grund av att stället var packat till sista plats. Den ena rätten efter den andra avlöste varandra eftersom vi åt den nyårsmeny som var komponerad kvällen till ära. Vi började äta kl.21 och hann precis bli färdiga med desserten lagom till tolvslaget. Till allt detta drack vi Cava vilken också ingick i priset för menyn. För detta fick vi betala 50 euro/pers.

New Year   New Year

Som traditionen bjuder fick vi också varsin påse med 12 st vindruvor. Meningen är att man skall kasta i sig en druva för varje slag klockan slår vid midnatt. Detta skall bringa lycka och tur på det nya året. Nu återstår att se hur det blir med det för ingen vid vårt bord lyckades med att få i sig alla druvor i så snabb takt.

Att man skall vara försiktig i en storstad som Barcelona fick vi bevis på dagen efter. I ett annat sällskap från marina hade två av damerna blivit rånade på sina handväskor medan de var på väg till en restaurang. En ensam man hade helt enkelt bara ryckt dem till sig och sedan försvunnit springandes från platsen. Inget av större värde hade gått förlorat eftersom inga kreditkort eller någon större summa pengar förvarades i väskorna utan det var läppstift och smink som blev bytet. En av damerna blev dock av med sina glasögon vilket kan vara nog så kostsamt att ersätta.

Nu ett par dagar in på nya året så går vi och väntar på den sista delen i spanska julfirandet som sker den 6: januari. Det är då allt kulminerar med stor julklappsutdelning och stora processioner genom stan. Det är de tre kungarnas dag, eller för oss svenskar mer kända som de tre vise männen. De tre "kungarna" kommer åkande per båt och stiger i land för att sedan leda ett stort tåg av människor genom staden. Det skall bli roligt och intressant att följa denna del av spanska firandet. Vi hoppas bara att vädret inte blir allt för dåligt, det regnar just nu och mer regn är lovat för de kommande dagarna.

Hälsningar
Håkan & Anna-Karin

Till topp

Nästa logg