Logg 4, 2006-03-03

Nu när vi kommit in i mars så börjar värmen sakta men säkert återvända hit till Barcelona. Även om nätterna fortfarande är ganska kyliga så kommer dagstemperaturen upp till behagliga 18 grader.

Sedan förra loggen har jag, Håkan, varit i Sverige på ett 10 dagars besök. Det blev 10 mycket hektiska dagar då så mycket som möjligt skulle hinnas med. Bland annat kan nämnas besök hos släkt och vänner, i stort sett varje kväll var fullbokad. Besök hos tandläkare och optiker. Rundresa till Göteborgs båttillbehörsbutiker för att jaga diverse reservdelar och andra saker till båten.
Det är som så att vissa saker är betydligt enklare att hitta i butikerna i Sverige och framför allt så är det ofta betydligt billigare.
Ett exempel, jag behövde en trevägsventil för att enkelt kunna koppla om mellan spolning med söt respektive saltvatten i toaletten. Här i Barcelona kostar en sådan ventil 64:- euro, i Sverige finns samma ventil att få för 170:- kronor. Listan kan göras lång på olika båttillbehör som är mycket billigare i Sverige.
Jag hade också med mig två flaskor med ett medel mot mögel. Vi har under tiden här i Barcelona fått lite mögel på teakdäcket och efter efterforskningar på nätet har jag hittat ett medel som heter Boracol som skall vara mycket effektivt mot detta. Bland annat så rekommenderar Hallberg-Rassy sina kunder att använda detta medel mot mögelangrepp.
Nu var det något nervöst att ta med detta medel på flyget eftersom flaskorna var fulla med varningstext om hur giftigt detta medel är. Det är visserligen inte lättantändligt eller brännbart, men vad vet aldrig vad en nitisk kontrollant kan få för sig. Men allt gick bra och ingen brydde sig om mina två flaskor Boracol.

En helt annan sak som också låg i baggaget var några burkar soldatens ärtsoppa. En maträtt som man definitivt inte serverar här i Barcelona. Dessutom ett antal burkar med sill det är för övrigt obligatoriskt för alla som besöker oss. Sill kan man aldrig få för mycket av.

Detta gjorde att jag hade med ett bagage tillbaka hit som låg 200 g under max tillåten vikt.
Jag flög tillbaka med Ryanair och jag har noterat att de är mycket hårda med sina viktregler. Minsta lilla övervikt och det kostar extra. Nu är ju flygbiljetten dess då billigare och någonstans måste de ju hämta in pengarna för driva verksamheten.

Jag flög tillbaka hit ifrån Skavsta, Nyköping eftersom det är därifrån som Ryaniar flyger direkt till Barcelona från Sverige. Eller rättare sagt så hamnar man i Girona ca. 100 km norr om stan. Därifrån går det buss in till Barcelona så det går enkelt och smidigt att ta sig från Girona in till Barcelona centrum.
Enda nackdelen med denna förbindelse är att planet lyfter kl. 07.00 på morgonen. Det innebär att man måste vara ute på flygplatsen före 06.00 för att checka in. Det hela löste sig smidigt genom att Anna-Karin hade jobb att göra i Stockholm och jag har en syster som bor med sin familj i Krokek en bit nordost om Norrköping. Dagen före avresa åkte vi därför upp till Krokek för att hälsa på och sedan övernattade vi där och hade bara 30 min att köra för att komma till flygplatsen. Väl där släppte Anna-Karin av mig och fortsatte sedan mot Stockholm.

Anna-Karin kommer att fortsätta med sitt projekt fram till mitten av april och fram till dess så är jag ensam ombord.
Jag måste tillstå att det var skönt att komma hem till Unicorn igen efter besöket i Sverige med fullspäckat program från morgon till kväll. Dessutom var de ju full vinter i Sverige. Här i båten förvaras inte några lämpliga kläder för sådant klimat så det blev till att omgående hämta fram några varmare plagg ur våra magasinerade förråd.
Nu har jag precis gjort en Boracolbehandlig av vårt teakdäck och det visar sig om några dagar om kuren gjort verkan. Jag får rapportera om resultatet i nästa logg och om medlet var värt pengarna, det var ganska dyrt och kostade närmare 200:- Skr/L.

Till sist kan jag rapportera att vi fått en ny granne här i marinan. Det är en stor motorbåt med Australiensisk flagg. Namnet är Ilona och hon är 73 m lång. Ägaren kom som flykting till Australien 1952 och började sin bana som taxichaufför. Idag är han en de rikaste personerna i Australien och äger affärskedjor över hela världen.

Här kommer några bilder av skeppet som ligger så nära att Unicorn kan spegla sig lite i glansen från denna skapelse som bara är ett år gammal och med en puts som hålls efter av fast besättning på ca. 15 personer. Inklusive piloten som putsar sin helikopter var och varannan dag.

Ilona.JPG (67702 byte) Ilona2.JPG (106726 byte) Ilona3.JPG (139864 byte) Ilona4.JPG (68135 byte)

Hasta siempre
Håkan

Till topp

Nästa logg