Logg 6, 2010-02-14

Seglingen från Salt Wishle Bay upp till Bequia gick fint. Lagom vind och lugn sjö. Fram på eftermiddagen kunde vi ankra upp i Admiralty Bay.

Admiralty Bay

Bequia är inte en stor ö och man kan med lite god vilja promenera till vilken plats som helst på ön. Genom att gå ganska mycket får vi dels se en hel del av de platser vi besöker dels får vi lite välbehövlig motion. En dag gjorde vi sällskap med Ingela och Mats från den svenska båten Elin Alida ut till Bequias sydvästra spets. Där ligger en märklig anläggning som kallas Moonhole. Allt skapades på 1960-talet av en amerikan som heter Thomas Johnston. Han hade haft ett framgångsrikt företag inom reklambranschen som han sålt och bestämt sig för att göra något annorlunda. Han flyttade till Bequia med en bok om försträckt betong och började bygga villor och lägenheter utefter klippsidan. Någon el fanns inte och allt vatten fick samlas upp på taken vid regn för att lagras i cisterner.
Idag är Moonhole ganska nergånget och vi fick inte riktigt klart för oss om det var öppet eller ej. Helt klart var att det fanns många skyltar uppsatta med tillträde förbjudet. Vi trotsade naturligtvis alla förbud och besökte området i alla fall.

Moonhole

Promenaden ut till Moonhole var ganska lång och det tog några timmar att ta sig dit. På väg tillbaka satt det bra med en kall öl och en roti. Roti är en mycket vanlig lunchrätt i Karibien och kan köpas för en billig peng över allt. Rotin består av en slags filodeg som är fylld. Fyllningen brukar oftast vara potatis tillsammans med antingen kyckling, fläskkött eller fisk. Det smakar mycket gott och man brukar bli ordentligt mätt. Oftast delar vi på en för varsin brukar vara för mycket.

Roti, denna gång med min favoritfyllning, lever.

En dag när vi promenerade träffade vi på denna illgröna leguan.

Under vårt besök på Bequia pågick en jazz och bluesfestival och vi tog naturligtvis tillfället i akt att besöka några av spelningarna.

Fantastiskt duktiga musiker och skön musik.

Bequia har många fina stränder. Under våra promenader besökte vi några av dem. Sandstränder är annars inte riktigt vår favorit. Man blir ju så otroligt sandig. Precis allt man har med sig blir fullt av finkorning sand. Sanden vill vi absolut inte få ombord på Unicorn, eftersom vårt vatten förråd för sköljning och tvätt är begränsat. Är man det minsta svettig så fastnar sanden på huden och hela kroppen känns som ett stort sandpapper.

Stränder på Bequia.

En dag passerade vi förbi den lokala bilverkstaden. Där såg det ut så här.

Vi tyckte bra om Bequia förutom en sak, priserna. Allt är riktigt dyrt. Frukt och grönt kostade t.ex. dubbelt så mycket som på Grenada. På ett ställe kostade potatisen 8:- kronor/st. Nej, vi hoppade över potatis. Eftersom inget odlas lokalt på ön kommer allt med båt och det påverkar naturligtvis prisnivån. Vad vi faktiskt kunde köpa till samma pris som på Grenada var hummer. Vi har handlat hummer ganska många gånger nu och vi vet vad som är det gängse priset. 70:- kronor /kg ger vi. Vi köper alltid direkt av fiskarna, med fler mellanhänder går priset självklart upp.

När man ligger ankrad i någon vik kommer det hela tiden s.k. boatboys förbi. De säljer allt vad man kan tänka sig från smycken till grönsaker och öl. Vi har förstått att många andra seglare känner sig besvärade av deras närvaro. Flera gånger har vi sett besättningar som gått ner och gömt sig i båten då boatboys närmar sig. Det gör aldrig vi. Vi lyssnar alltid på vad de har att erbjuda och till vilket pris. Om vi tycker att det är för dyrt eller för dålig kvalitet så talar vi om det. Om vi ser något som vi vill ha så säger vi det pris som vi är villiga att betala och det står vi fast vid. Vi tycker att detta system fungerar bra och vi upplever det som att det uppskattas att vi är ärliga och rättframma i vårt möte med de här killarna. Säger vi nej blir det väldigt sällan något tjafs och vårt nej respekteras. Just respekt är viktigt här och genom att visa det får man respekt tillbaka. Det innebär inte alls, som många tror, att man måste köpa något. Genom att prata lite grann med killarna kan man också få intressant och värdefull information om helt andra saker. Vårt råd till blivande långseglare är, undvik inte boatboys. Men handla inte om inte pris och kvalitet passar.

Ett exempel.
När vi låg ankrade ute vid Tobago Cays kom en kille förbi och ville sälja T-shirts. Jag sa nej för jag har skåpet fullt men Anna-Karin kunde tänka sig en. Men hon ville ha  rätt storlek i en speciell färg. Nu fanns inte det. Åtminstone kunde försäljaren inte hitta en passande tröja på direkten. Hade ett ganska stort lager med sig som han började gå igenom. Han höll på i säkert en halvtimme och letade men fick till slut ge upp. Men inte var han sur för det. Vi småpratade med honom hela tiden och hade det riktigt trevligt. När han till slut fick ge sig iväg utan att ha sålt något var han på strålande humör.

Happy hour med Susie, Barry, Liz, Allan

Fiskebåtar

Nu seglar vi vidare mot St.Lucia. St. Vincent hoppar vi över även om det skall vara en vacker ö. Därifrån har det rapporterats om flera rån och överfall på gästande båtar och det vill vi inte råka ut för.

Hälsningar
Håkan och Anna-Karin

Nästa logg
Till topp